Ismét megtartjuk szokásos pénteki összejövetelünket. Kicsit problémás volt egy ideig, hogy a jeles dátum Nagypéntekre esik, de a világvallások tudorai felvilágosítottak, hogy a böjtnek a naplementével vége, tehát semmi probléma, sőt. A nagy ünnep közeledtét a Könyvben is megörökített nemes nedűkkel köszönteni istenfélő cselekedet.
Kérésetekre ezúttal a magyar piacon mostanában nagy elánnal megjelenő külföldi borokból veszünk ízelítőt. Az ünnephez méltóan azonban most egyelőre eltekintünk az újvilág boraitól. Tiszteletünk tárgyai az óvilági mediterrán kultúrák nemes italai, ahol a népvándorlások korának barbár viharai között a keresztény szerzetesek mentették át a szőlőművelés izzadságos tudását és a borkészítés fortélyait. Krisztus vére így nyer méltó értelmet hedonista korunk decensen dionűszoszi ízvadászatain.
Az ünnep alkalmából bemutatom Nektek ezt a fríztöredéket, amelyet a Keszthelyi Balaton múzeum poros kőtárában találtam 1995-ben. Tartogatok néhány sorvezetőt magamnál a mindennapok olykor rögös útjain. Néhány vers, könyv, pillantás és érintés mellett ez az egyik. Lehet, hogy nem igazán kanonizálható, lehet ici-picit pogány, de hiszem, hogy kifejezi azt az érzést, amit a szőlő- és bortermelő érez évről-évre: az ő örök keresztjén is megváltott minket Jézus.
III. borklub összejövetelünk összefoglalója és a borok leírása.
Nagypéntekhez képest meglehetősen sokan érdeklődtek, ezért külön is a húsvéti hagyományoknak szenteltük ezt az estét, amelynek még egy nevezetessége volt, hogy most Gyümölcsoltó Boldog Asszony napjára esett.
Bízom benne, hogy a végeredménynek hódolva a kezdetet is köszönthettük. Ebben a reményben kívánok mindenkinek jó munkát, jó kerti kapirgálást és kellemes várakozást a következő alkalomig.
Tiszta szívvel várlak Benneteket,üdv, Ritecz János.