Meghívó 1.
Kedves Borbarátok, érdeklődők!

Hónapvége közeledik, a borklubban a helyünk.
Téma: 1. 2006-os szüret eddigi tapasztalatai és további szüreti kilátások érdeklődésünk egy preferált helyszínén.
2. Balatoni borok kóstolása II. Azt hiszem okozok néhány meglepetést és felteszünk egy újabb pincét kis klubunk bortéképére.

Találkozunk szokott helyünkön, a Közösségi Házban, 20.00-kor.

Részvételi díj: 2000,- Ft, valamint a díjak rendezése a szept elejei Szőlőnézegető Borklub résztvevőivel.

Várlak Benneteket,
Ritecz János

Meghívó 2.
Kedves Borbarátok!

Nehéz hétvégénk lesz, hangolódnunk kell péntek este. Látom a listán mindenki arra gyúr, hogy a 13 X-et hogyan lenne célszerű optimálisan kiválasztani. S bár szívem körül meleget érzek, amikor a "mi jelöltjeink" előnybe hozásáról esik szó, de nem feledkezek meg a sokak által vágyakozva emlegetett péntek esti Borklubról sem, amire még várom jelentkezéseteket. Vörösmarty Mihály Fóti dalának egy részlete gyönyörűen hozza össze a két témát:

...
Hejh barátom, honfi társam,
Bort igyál.
Víg, komor, vagy csüggeteg vagy,
Csak igyál.
Borban a gond megbetegszik,
Él a kedv.
Nincs a földön gyógyerőre
Több ily nedv.

Borban a bú, mint a gyermek,
Aluszik.
Magyar ember már busúlt sok
Századig.
Ideje hogy ébredezzen
Valaha:
Most kell neki felvirúlni
Vagy soha.

Bort megissza magyar ember,
Jól teszi;
Okkal-móddal meg nem árthat
A szeszi.
Nagyot iszik a hazáért
S felsivít:
Csakhogy egyszer tenne is már
Valamit.

No de se baj, máskép leszen
Ezután;
Szóval, tettel majd segítsünk
A hazán.
Ha az isten úgy akarja
Mint magunk,
Szennyet rajta és bitor bunt,
Nem hagyunk.
...

Oly csodálatos a Balatonon az indián nyár, hogy legszívesebben azt ajánlanám kedves Borbarátaim, hagyjuk a péntek este zárt falait és szombat hajnali keléssel dobbantsunk közösen Csopakra. Számunkra minden évben a teremtés csodája, ami ott folyik, ahogy a szőlőtőke gyermeke átváltozik éltünk nemes kísérőjévé, borrá. Étel kisérővé, beszélgetőssé, jó könyvhöz, vershez társsá, örömben vigadóssá, bánatban vigasztalássá. Jó borrá.

Számotokra is izgalmas lehetne élőben megnézni, hogy milyen a tőkén a Sárga muskotály, hogyan hozzuk fel a présházba, ott hogyan elmélkedek arról, milyen taktikákkal nyerjem ki belőle a legjobb minőségű mustot. Minden elmélkedés akkor jó, ha cselekvés követi. Hát nosza, bogyózzuk le a szőlőt, tegyük présbe, zárjuk le a mustnyílásokat és várjunk. Hogy meddig? Az elmélkedés jórészt már erről is szólt, de most látva a cefrét, megmérve hőmérsékletét, végre döntést hozhatok: mondjuk ázzon a présben úgy 2,5 órát. Prést áztatóra beállít, klubtagokat pincébe invitál, borocskákat megkóstol,jól elvan, stb. A préshez visszatérvén, a Sárga muskotálynál a várhatóan különösen fantasztikus illatú és zamatú színmustot leengedjük, a szikkadt törkölyt pedig óvatosan, alig-alig nyomogatva, közben lazítgatva kipréseljük. ... És így tovább másnap reggelig, amikor a leülepedett mustot levesszük seprőjéről és elkezdjük az erjesztést. Innen már csak alig néhány borklubnyi hónapot kell aludni és már kóstolható is a 2006-os Muscat Lunel, ami olyan finom volt a gyengébb 2004-es évjáratban is.

A ... pöttyök a lírai hangulatot a valóság talajára rántó takarítást jelölik, amitől minden nekiinduláskor már előre bórsodzik kollégáim háta. Legalább 2 óra, szétszerelős-mosogatós-összeszerelős meló, steril fókázással egybekötve, úgy éjjel 10-11 óra felé (normál menetben).

De félre a szüret költészetével, s a valóság szinfalak mögötti takarítás-borzalmaival, maradjunk hazai pályán, a lélekemelő péntek estét igérő Közösségi Házban.

Mivel pedig lélekemelésben nagy vagyok, igérem e szeptemberi péntek este nem várt meglepetéseket fog hozni.

Balatoni borokat fogunk kóstólni. Olyan borokat, hogy ifjonti lelkünk elmerenghet a sajtót (médiát), mint vállalkozási értéknövelőt profin és estlenül használó cégek borai közötti különbségeken. Lehet, hogy a sajtó teszi a bort? Szerintetek milyen irányban lesz különbség a borok között?

Egy a biztos: In vino veritas. Borban az igazság.

Küldjétek mail-jeiteket szorgalmasan, hogy kifli-sajt-alma és még ki tudja milyen kisérőnket is tervezni tudjuk. Na és a borok, amivel készültem, s már pincémben érnek nyár eleje óta, az sem smafu.

Találkozunk szokott helyünkön, a Közösségi Házban, 20.00-kor.
Részvételi díj: 2000,- Ft, valamint a díjak rendezése a szept elejei Szőlőnézegető Borklub résztvevőivel.

Várlak Benneteket,
Ritecz János