Meghívó 1.
Kedves Barátaim a Borban,

Lassan vége a nyári klubszünetnek, biztosan már mindnyáan várjátok, miféle új tájak, új ízeit hozza az ősz. Mielőtt azonban Borklubunk szeptember végi nyitását beharangoznám, áldozzunk minden bor kezdetének a szőlőnek, mindjárt szeptember 1-én.
Kedves klubtársunknak, Déberling Zsoltnak a szomszédban Zsámbékon van szép szőlője, pincéje. Adott tehát az alkalom egy vidám szőlőnézegetős estére. Biztos sokan ismeritek a szőlőket, de pl. a Cserszegi fűszeres aránylag még új fajta, tán kevesebben láttátok szőlő formájában. Fogunk látni több más borszőlőt és csemegét is. Remélem már lesznek annyira érettek, hogy kóstolni is lehet őket.

Belefáradva a szőlőnézésbe és a szüreti esélyek latolgatásába egy kellemes tüzet vennénk körbe, ahol valami fínomat meg is sütögetnénk. Kérlek Benneteket, egyeztessük a sütögetnivalót: mi legyen, ki vegye meg, kell-e pácolni. Tág teret hagynék a fantáziának.
Sütögetés közben persze megkóstoljuk Zsolt borait is. Én már korábban kóstoltam, több figyelemre méltó van közöttük.

Zsolthoz 18.30-ra kell érkezni, tehát kb. 18 órakor találkoznánk a játszótér felső sarkánál, immár hagyományos és meghitt találkahelyünkön.
Várom mielőbbi jelentkezéseteket, hogy a szállítóeszközök optimalizálását is elvégezhessük.

Üdv, Ritecz János

Utószó
Kedves Szőlőnézegetők,

Azt hiszem mindnyájan megköszönhetjük a felelősnek, hogy csodálatosan kellemes péntek esti időjárásunk volt. Azt, hogy a szép szőlőkön túl, szép borokkal is találkozhattunk, azt már Déberling Zsolt klubtársunknak köszönjük meg. Végül pedig mindnyájatoknak köszönet, mert ki a poharakat szállította, ki a salátákat hozta, ki pácolt csibét, sütnivaló kolbászféléket, ki a székeket és ki tudja még micsodát hozott, ami a jó hangulathoz kellett. Néhány társunknak pedig az önfeláldozó fuvart köszönöm.

A pincehangulat, a szép domboldal tavaszunkat idéző szabadprogramra is lehetőséget adott, de ezt természetesen komoly szakmai munka előzte meg. Kellő elmélyüléssel egyenként átkóstoltuk Zsolt borait. Megismertük, felismertük a hagyományosan feldolgozott, hordóban erjesztett spontán házibor bájait, természetszerűen adódó néhány esetlenségét.Zsolt büszke lehet. Betegséget, hibát nem találtunk boraiban. A Csereszegi adta magát, de más szőlőfajták karakterét jobban ki lehet hozni a fürtökből, meg lehet őrizni a hordókban. Zsolttal már korábban beszéltük, hogyha az egyes feldolgozási lépéseknek, az ülepítések némelyikének, a fejtések időpontjának és módjának nagyobb hangsúlyt ad, azt borai meg fogják hálálni. Bízom benne jövőre is módunk lesz meghívását fogadni és akkor még nagyob élményekben lesz részünk.

A lágy, nyár végi est tábortüzének hangulata előcsalta dalolókedvünket. Végre közösen elmerültünk klubindulónk begyakorlásában. Ebben nagy lépésekkel haladtunk előre, már csak az utolsó sor háromszólamú megszólaltatása van hátra a tökéletességhez. Más nótákat is felidézve, száradó torkunkat megfelelő folyadékokkal ápolva, belsőleg évekt fiatalodtunk, de a tűz lengedező füstje külsőnkre is bizonyosan jó hatással volt.

Szép este volt. Emlékezni fogunk rá, főleg a komor őszi, téli estéken.
Ritecz János