Képek

Meghívó 1.
Kedves Borklubtagok, érdeklődő borbarátok,

Kicsinyt szétzilálódtunk az utóbbi térben-időben. Tatarozások, ünnepek, jómagam gondjai, stb.
Viszont! Most! A nyári szünet előtti utolsó? Hacsak nem...? Ha Ti is akarjátok én készen állok egy meglepivel.
Junius 24-én, szombaton 9.00-kor szeretettel várnak minket a szomszédban, Tökön, a méltán világhírű Nyakashegy kft. pincéjében.
Hangulatunktól és pénztárcánktól függően (5 bor=1500,- 9 bor=2500 Ft áron) megismerhetjük Malya Ernő bácsi fantasztikus fehérborait.

Ernő bácsi fehérborai nekem példaképek. Ő a mérce. Eddig csak kevésszer sikerült megközelítenem a lécet, de tudjátok: tanulni, tanulni, tanulni. És Ernő bácsi tanít. Kérdeztem többször, nem voltak titkai. Felnézek rá.
Miként hiszem, majd Ti is fel fogtok nézni rá, borait kóstolván. Felismerhető, kiérlelt stílusjegyei vannak. És főként egyediek, melyek egyaránt hordozzák a táj csodálatos adottságait, szőlészeinek és borászának gondolatait. Amúgy e tájról már három Év Borásza van az eddig megválasztott 12-ből.
Friss, reduktív borokat fogtok kóstolni. Nincs mismásolás, Úristen segítsége, stb. mostanában szokásos társasági hókuszpók. Egyenes italok lesznek, de illatuk, zamatuk sokrétűsége szerintem bárki hitetlenkedőt meggyőz, aki azt állítja, hogy csak a hordó teszi a bort. Ebben a pincében egyértelműen a szőlő teszi a bort, a borász símogató, nevelő, elkötelezetten szerető gondoskodása mellett.
Ernő bácsi az élepályáját tette rá, hogy eljuttassa gyermekeit olyan csúcsokra, amit sok ma sztárolt és jól megsajtózott bor soha el nem érhet. Év borásza volt 2002-ben, 2005-ben pedig a világ egyik legjelentősebb versenyén, a Vinitalyn a verseny legjobb 10 pincéje közé került. Lásd mell. cikk!
Kell ennél több? Persze, hogy kell! És ezt mi borkedvelők adhatjuk meg számára, mikor évről-évre, alkalomról-alkalomra lessük palackból kicsorduló bora csillanását, beszippantjuk illatát, apró kortyokban kóstolgatva élvezzük harmóniáját.

JÚNIUS 16-ÁN PÉNTEK ESTIG várom jelentkezéseteket, mert szállítóeszközt is szerveznünk kell, bár Tök nincs olyan messze. Egyszer említettem már a biciklit...
Végül is ez számba is jöhet, mert nem messze a pincétől székel a híres, sőt már általunk is kóstolt töki Ponponos. Szerintem rá is lehet szervezni és utána -davaj!- nyugodtan lehet hazakerekezni. Mi a véleményetek?

Várva jelentkezéseteket,
üdv Ritecz János

Meghívó 2.
Kedves Borklubtagok, érdeklődő borbarátok,

Első, kihelyezett klubprogram beharangozómre eddig többnyire méla csend a válasz.
A jobb, és főként mihamarabbi (!) döntéselőkészítés miatt, engedjétek meg, hogy részletezzem a menetrendet és a lebonyolítást.
0.Jelentkezés a szokott visszaigazoló e-maillal, nálam, 16-án, péntek estig. A pince nyitott pince, jó híre van (Év Borászának borai), sokan látogatják. Az időpontot és a létszámot le kell kötni.
1. Utazás. Ajánlatom a bicikli erre a piciny távra, de nem kötelező. Miután olcsón és hitelesen vásárolni is lehet, mindenképpen ajánlatos néhány kocsi használata is. Indulás: 24-e, szombat, reggel biciklivel lazán 8.00-kor, kocsival elég 8.35-kor útrakelni.
2. A kóstolás a pincéknél tényleg csak kóstolás és max 1,5-2 óra időtartamot vesz igénybe pince-palackozó körbejárással. Hivatalos kóstolón veszünk részt, tehát a szellőzési igény kisebb lesz, mint a laza, üldögélősen visszakóstolós borklub esetében.
3. Visszautazás legkésőbb 11.30-kor két alternatívával. Az egyik: a töki ponposnál rendelhető pompos, hogy pihegjünk és szellőzzünk egyet a hazaút előtt. A másik, hogy igyekezzünk haza Rokolya Peti feledhetetlen főztje miatt (osztás kezdődik 12.30 környékén). Bárki, bárhogy dönt, Peti főztjéről nem maradhat le.
Ismét hangsúlyozom a hiteles borvásárlás lehetőségét. Egy-másfél évre hűvösre betárolva kiváló borokhoz juthattok hozzá.

Üdv, Ritecz János

Utószó
Kedves barátaim a borban,

Már két csodás borklub-ülésről nem számoltam be.

Az egyik a hangulatos történelmi Észak-balatoni borok kóstolása volt, míg a másik fantasztikusan sikerült első kruccanásunk a szomszédos Tökre, a Nyakas Pincébe, az Európa 10 legjobb borát előállító pincék egyikébe. Míg az elsőről tán azért sem írtam, mert a mi csopaki kis pincénk borai is szerepeltek a balatoniak között, addig a másodikról, a töki eseményekről annyit mindenképpen írnom kell, hogy hedonista élvezkedésünket sportolással tettük mentegethetővé.

Kilencünk közül ugyanis négyen biciklivel tették meg a Zsámbéki medence legszebb, fasorral övezett útján a mintegy 35 perces távot. Mi többiek öten egy, zsákmányszerzés céljából kényszerűségből magunkkal vitt kocsival érkeztünk, de útközben rendkívül mély gondolatokkal edzettünk a ránk váró élményekre. Különösen kiemelném aktívan sportos agytevékenységünk legfőbb gyümölcsét, azt az időzítést, hogy a régmúlt idők technikáját használó, izomból tekerő sporttásainkkal koppra egyszerre érkeztünk meg a pincébe. Júniusi borklubunk sportos jellege tehát 100 %-osan kidomborítható.

A pincéről csak annyit, hogy elegáns, Dóka Balázsék által nyersfa belsőkkel berendezett kóstolójától eltekintve, stílusában funkcionális épületről és technológiai berendezkedésről tanúskodik. Nem neoromantikát keres, ahol esetleg semmilyen boron akarnak lopósch-gyertyásch-fahordósch technikával túladni, ez az épületegyüttes a beszéljenek a boraim helyettem stílust követi. Én magam ezt a funkcionális megjelenítést is elegánsnak merem nevezni a Nyakas Pince esetében.

És a borok beszéltek. Beszéltek oly lelkesítően, hogy az öt leszerződött tételből kilenc lett. Mutatták e táj íz-zamat jellemzőit, szépen kifejezett savképét, amit mi Csopakon annyira irigylünk. Megismerhettük a borász Malya Ernő bácsi kis titkait is, hogy egy-egy szőlőfajta íze-zamata hogyan hagsúlyozható ki úgy, hogy pl. háromszori szürettel, külön erjesztéssel, fejtésekkel majd aztán egyszer újra összetalálkoztatva borait.

Külön kiemelem, hogy ez a pince még hajlandó kiadni műanyagpalackba fejtett bort, persze a vevő saját felelősségére. Ha egy-egy esemény miatt garantálható a gyors fogyás, javasolható ez a beszerzési forma. De persze csak Szíj Ági véleményezése után, aki vásárolt egy 5 literes pet-palackba fejtett tételt. Jó volt, Ági?

S végül, vizuális szomjoltóként ebben a hosszan elnyúló hőségben, néhány képet küldök Nektek

Üdv,
Ritecz János

Malya Ernő: Az év borásza a szakmai titkokról (266kB)
Vinitaly - A Nyakashegy Kft. a legjobb 10 borászat között!
...Az exportképességhez modern technika, jó minőség és marketing kell