Meghívó 1.
Kedves Borbarátok,

Itt az ideje elkezdeni az évet. S mindjárt rendbontóan, nem a hónap végén, hanem így közepe felé, 19-én, péntek este, újra a Közösségi Házban.

Klubunk előrehozásának indoka, hogy február 3-ára fergeteges farsangi program van készülőben, s a hónap végén sokan nem érnének rá, mert a jelmezkészítéssel fognak bíbelődni.

Mit is fogunk kóstolni most az év első klubülésén? Sokat vívódtam magammal, mi is legyen a program. Szóban már többször említettem, hogy micsoda bizalomról van szó egy-egy bor beszerzésében.
Élelmiszerpiacunkba vetett bizalomról. Illetve pont annak hiányáról, ami a nagyközönség számára először a borokban nyílvánult meg. Meglátásaimról már sokszor megnyilatkoztam listánkon csendesen, úgy a magam módján, de a most decemberben napvilágra került orbitális élelmiszerügyek miatt, remélem már nem vagyok egyedül kétségeimmel. Csalfa, bornak nevezett folyadékba, a legnagyobb körültekintés ellenére már korábban is beleszaladtunk, akár bizalmasnak vélt helyről származóba is.

Ezért is üdvözlöm Rokolya Peti újítását a hétvégi disznótoros előkóstolóról. Az élmény persze akkor lenne teljes, ha a Petiék kerítéséhez kikötött kocák már péntek estétől megtekinthetők lennének és aztán hajnalban jöjjön, aminek jönnie kell. Ez persze olyan maximalizmus, ami borban kifejezve a szőlőtőkéket kívánná a Közösségi Ház udvarára hozni, némi terroir-mintával egyetemben, csatolva a maga személyes valójában az önkifejező borművészt is. S míg a Kanyar Disznaja egyelőre csak vágyképeinkben alkot áttetsző körvonalakat, borkóstolóinkon is meg kell elégednünk az adott felhozatali lehetőségekkel. Vágyaink időhorizontján persze ott lebeg egy-egy kirándulás jó boros helyekre. Várnak is ránk több helyen, s csak összehozzuk egyszer.

Ily gondolatok után egy Merlot válogatás megkóstolása mellett döntöttem. Hogy miért éppen Merlot? Nemsokára kiderül.

 Addig is a szokott módon várom jelentkezéseteket a listán vagy személyesen.

Sziasztok,
Ritecz János

Ui: Merre járnak a poharaink, ki tudja?

Meghívó 2.
Kedves Borbarátok,

Mint korábban írtam, ez évi első borklubunkat január 19-én, azaz holnap este 20.00 órakor tartjuk szokásos helyünkön, a Közösségi Házban.

Műsoron az ország sok borvidékén is termelt Merlot szőlő borai lesznek, de kitekintünk picit külföldre is.

Ha a különböző fajta szőlőkből készült Rose estünket nem számítjuk, ez lesz a második tematikus -egy szőlőfajta borait az ország-világ különböző részeiből felvonultató- estünk. Bár az első ilyen alkalom, az Olaszrizling rejtelmeire koncentráló estünk már rég volt, de sok meglepetést hozva, igencsak sikerült. Többször ma is visszahallom tőletek emlékeiteket és látom a bizalmat e régebben sokszor lőreszinten piacra dobott fajta iránt.

Azzal, hogy most vörösbort választottam tematikus ismerkedésre Borklubunk törzsgárdáját dícséri. Nagyon sokat fejlődtetek az elmúlt időben. Túl vagytok már azon, hogy egy-egy bort csak az ízlik-nem ízlik szópárossal írjátok le. Elmúlt az-az idő is, hogy szubjektív fehér vagy vörösboros vonzalmaira hívatkozva marad passzív valaki egy ellentétes színű tételnél. Egyre inkább ki tudjátok fejezni szép szavakkal, hasonlatokkal, ha ízlik egy-egy illat vagy zamat, de azt is megtudjátok már fogalmazni, ha valami nem szép. Bor esetében nem szívesen mondom, hogy most magasabb osztályba léphetünk, inkább a vörösborok másságát hangsúlyoznám ki. Illatait, ízeit-zamatait jól megközelíteni, a finomságokat, több rétegűségeket kiérezni hosszabb időt, tapasztalatszerzést kíván, mint a fehérborok többségénél.

Most a varázslatos Merlot-val ismerkedés előzetesekor felvetődhet, miért is a Merlot-t választottam a vörösborok széles spektrumából, amikor sok divatosabb vörös is látezik. Megint az út a lényeges. Az út, amit közösen, együtt, egymás felismeréseit is megtapasztalóan, majd magunkévá téve teszünk meg. Az egyszerűbb örömöktől haladunk az összetettebb élvezetek felé.

Azért a Merlot esetében az egyszerű szóval is csínján kell bánni, mert inkább csak statisztikai alapokon lehet ilyet állítani. Merlot-ból is készülhet szép évjáratban, jó tőkékről, érzéki gondolkodású borász kezei között is kivételesen rafinált, összetett borálom. De valóban, általában a Merlot-t a vörösek között jó bevezető bornak szoktuk mondani, gyorsabb érése, szép gyümölcsös íz-zamatvilága miatt, ami még egy könnyed érlelési kép mellett is szépen érvényesülve orientálja képzeletünket a jővő felé.

Jöjjön hát holnap estére a Merlot, és jöjjetek Ti is folyvást-folyvást, eme ki tudja mikor visszatérő alkalomra!

Ne hezitáljatok, a farsang csak két hét múlva lesz és Rokolya Peti szombati főztje elé különösen kell egy szép felvezetés.

Amúgy a képen egy érett Merlot fotója feszeng, ahogy a bágyadt reggeli napfény áttör rajta. Nézzétek meg a leveleket, azok is milyen vörösbe hajlók már ilyenkor, de oldalt az ősz korareggeli kis ködöcske is mutatja magát. Nem is vacakoltunk sokat, ezt még aznap leszüreteltük, s egyik legszebb borunk készült belőle 2002-ben. Ugyanebből a dűlőből származik annak a Merlot-Kékfrankos cuvée-nek a Merlot része, amit a libás esten kóstolhattatok, oly friss állapotában, ami engem is meglepett. Ez a bor amúgy most némileg lelassult a kezdeti gyors fejlődéséhez képest, de még most is előbb van, mint ahogy az várható lehetne.

Merlot estünk díja 2000,- Ft/fő.

Üdvözlettel,
Ritecz János 
 

Képek a Merlot estről

Utószó
Kedves Borbarátok és megbízható borok iránt érdeklődők,

2007. év első Borklubestjét a Merlot-nak szenteltük. A Merlot köré szervezett tematikus kóstolónknak két célja volt:
Az egyik, hogy megismerhessünk egy jól elérhető piacon fellelhető Merlot-skálát az egyszerűbbektől az érleltebb, összetettebb strukturákig.
Másrészt ebben a rendkívül zavaros, leginkább bizalmi hiánnyal jellemzhető fogyasztói helyzetben igyekszünk megfelelni a többetektől felém gyakran érkező nagy kérdéseknek : Melyik bort merjem megvenni? Hol merjek vásárolni?

Bízom benne, hogy egyre kevesebben vallják azt a belenyugvó életszemléletet, amire jó Hamlet is eldöntendőként kérdezett rá vala: "Attól nemesb-e a lélek, ha tűri balsorsa minden nyűgét és nyílait?"

E kis honban ez a kérdés - már tudniillik, hogy meddig tűrjük még az általános palira vevést- lassan-lassan komoly problémává növi ki magát, de mi maradjunk most csak a bornál. Kis közösségünk már jó ideje komoly erőfeszítéssel szívja magába e nemes termékből áradó igazságokat, az ezt körülvevő kúlturát, emberi értékeket. Már jól felismeri azokat a merényleteket, miket vagy aljas szándékból vagy pont ellenkezőleg tudatlanul, de hmmm... nemes felhorgadásból követnek el ellene.

Egyre tapasztaltabb klubtagjainkat most a budaörsi METRO kínálatában fellelhető Merlot-kal szembesítettem. Az alábbi kóstolási sorrendből láthatjátok, hogy nem csak a borra mondtak véleményt, de bizony az árra is, valamint a szintén fontos esztétikai megjelenésre (palack, címke, kupak).

A kiválogatott hét bor közül a kóstolási sort előminősítéssel határoztam meg. Eleve a végére hagytam és jó előre felbontottam az öregebb tételeket, időt hagyva nekik egy kis levegővételre. Jó órás várakozás után aztán az ifjabbaktól az öregebbek felé, ár és ismertségen alapuló elvárás szerint is sorrendbe rakva, organoleptikus behatásnak vetettem alá a mind a hetet.

Ennek eredménye lett az a kóstolási sorrend, ami, mint látjátok, közel sem tükrözi az árak és évek alapján elvárható elvi sorrendet. Már itt vannak figyelmeztető (!) meglepetések:

1) Szekszárdi Merlot, 2004 1299,- Szent Gaál Pincészet, Zomba-Szent Gál
2) Lellei Merlot, 2004 854,- Garamvári Szőlőbirtok, Balatonlelle
3) Merlot, 2005 576,- Ribeaupierre francia asztalibor (!)
4) Mini-evolution, 2004 1979,- Vylian Pince, Villány
5) Villányi Merlot, 2000 3959,- Polgár Pince, Villány
6) Egri Merlot, 2003 1653,- Tóth István, Eger
7) Korona Selecion, Merlot barrique 20031799,- Egri Korona Borház, Egerszalók
Este klubtagjaink orra, ízlelőbimbójai, esztétikai érzékük és pénzügyi megfigyelőképességük lett a főszereplő. Külön-külön értékelték a poharukba kerülő borok színét, tisztaságát, illatát, ízét és zamatát, s nem különben megjelenését (felraknám-e asztalomra a vasárnapi ebédhez?, stb.). A különböző súllyal szerepeltetett tényezőkre összesen 22 pontot adhattak.

Ezután ütköztették vélményüket a borok áraival, amire max. 4 pont volt adható. Ez maximálisan 26 pontot jelent. A ténylegesen adott pontszámok átlaga és a mellékelt szórások jól mutatják értékeléseik súlyát ugyanúgy, mint véleményeik eltéréseit.
1 Korona Selecion, Merlot barrique 2003 21,44 pontszórás: 2,6
2 Egri Merlot, 2003 21,26 pontszórás: 2,2
3 Villányi Merlot, 2000 20,92 pontszórás: 2,1
4 Mini-evolution, 2004 19,42 pontszórás: 1,6
5 Lellei Merlot, 2004 19,33 pontszórás: 1,6
6 Merlot, 2005 17,75 pontszórás: 2,2
7 Szekszárdi Merlot, 2004 15,04 pontszórás: 1,0
Míg a pontok alapján a borok jól értelmezhetően három csoportot képeznek, addig a vélemények szórásai érdekesebb képet mutatnak. Minél kisebb a szórás értéke, annál inkább voltak egybehangzóak a értékelések. Tehát míg a Szent Gaál Szekszárdi Merlot-t egyöntetűen soroltuk az utolsó helyre, addig az első három helyezettnél már jobban eltértek a vélemények, de ez a közöttük levő 0,5 pont körüli, minimális eltérésből már várható is volt. Tény, szép volt az első három helyre befutó bor, de amíg a Polgár-féle Villányi Merlot azért rendesen felül van árazva, addig a másik kettő bor árait a belső értékekhez képest már pozitívan itéltük meg. Az persze nézőpont kérdése, melyik bor olcsó és melyik drága a mai magyar borpiacon, de ezt most hagyjuk.

Kérek visszajelzéseket klubtagjainktól csakúgy, mint kedeves más érdeklődőinktől, hogy folytassuk-e ilyen pontozásos technikával a következő Borklubokat. Igényli-e más is tőlünk ezt a szolgáltatást?

Míg zúg a felszín, hallgat a mély?
"Attól nemesb-e a lélek, ha tűri balsorsa minden nyűgét és nyílait?"
Mondhatom máshogy is: Oly rövid az élet, hogy rossz borokat igyunk!

Üdözlettel,
Ritecz János

PS: Mellékelem a Korona Borház leírását az est meglepetéséről. Úgy látszik, megérdemelte azt a szép bordeaux-i érmet 2006-ban.

Korona Selection Merlot barrique 2003
A 2002-es évjárat sikerét folytatva a 2003-as évjáratú Merlot is a borház kiemelkedő bortételeinek egyike. Színe mélyvörös rubinba hajló, illatában határozott, karakteres fajta jellegű. A barrique hordós érlelés harmonikusan illeszkedik a bor gyümölcsösségéhez. Bársonyos ízvilágában enyhén kesernyés, maradandóan tartós hosszú ízű ital. 2004-ben ezüst érmet szerzett a VINAGORA borversenyen.