képek

Meghívó 2:

Kedves Borbarátok,

A tavasz első napján, szőlőmetszés ügyben átmenőben a Mézes-hegyről a Nagy-hegyre, buzdítalak Benneteket a pénteki Borklubra.

Nagyrészt kialakult a program a szerint a szerkezet szerint, amit első levelemben már leírtam. Az est vezérfonala: Évjáratok a friss ideitől vissza 2009-ig.

A./ Vagytok már olyan jó kóstolók, hogy az első blokkban egymás után kóstolva, kiismerjétek, élvezzétek az egymást követő Olasz Rizling évjáratok különbségeit, értékeit. Tudjátok mennyire hiszek én is ebben a fajtában és milyen öröm, hogy már ennyi sikert értünk el vele az elmúlt 12 évben.

1-2-3.  Petrányi O. rizling 2011, 2010, 2009

B./  A második blokkban Fehér cuvéek jönnek 2011-ből a mestertől és igyekvő tanítványától. Mit tud e táj, ha Cuvée? A többünk által ismert mestertől, Malya Ernő bácsitól hozok egy szép cuvéet, és talán nem fogjátok szerénytelenségnek találni, ha a PBT új cuvéejét kóstoljuk mellé. A Nagy-hegyen termő, hagyományosan kevert "ős" szőlőkből (Rizlingszilváni, Budai Zöld, a Narancsosnak nevezett illatos) készült bort simogatjuk meg a Mézes-hegy testet adó Chardonnay-jával és csábítóan illatos Irsai Olivérjével. Több próba végén Karácsony előtt alakult ki ez az összetétel, azóta szépen érik a pincében. Ez az első, hegyek közötti házasításunk, kíváncsiak vagyunk, hogyan fogadjátok, mert jövőre folytatni szeretném a sorozatot.

4. PBT Renaissance cuvé, 2011
5. Nyakas cuvée, 2011

C./ A harmadik blokk a vörösöké. Cabernet sauvignonokkal fogunk érés közben ismerkedni, s meglátni amivé lehet. A Cabernet Sauvignon nem egy gyorsan érő fajta, de a tavalyi szüret olyan szép volt, hogy már érdemes rákóstolni. A két érésben levő tétel más-más területről és más pincéből származik. A gyönyörű 2009-es pedig a még nem annyira ismert, de meglepetéseket tartogató Pázmándi területet dicséri.

6. Nagy Pince, Balatonszabadi Cabernet Sauvignon, 2011
7. PBT Pázmándi Cabernet Sauvignon, 2011
8. Nagy Gábor-féle, többszörös aranyérmes Pázmándi Cabernet Sauvignon, 2009

Mint látjátok izgalmas a sor. Van benne fiatal, de már most sikeres borász, van benne hatalmas tapasztalatú, Év Borászának a munkája. Kezdő pince csak úgy lesz, mint az ősi pátyi, de már megújulás alatt levő területek adta meglepetés.

Gyertek, várunk Benneteket egy szép tavaszi estén!

Üdv,
Ritecz János

Meghívó 1:

Kedves Borbarátok,

Nagyot hallgattam a tavalyi évben is, de most már van újra mondanivalóm. Tavaly nem sok jót lehetett mondani a szörnyű 2010-es esztendő borairól. Ma már azonban lehet a szép 2011-es évről beszélni.

Úgyhogy legott rákérdeztem, s lőn terem Vilma néninél március 23-ra. A szokott helyünkön, a szokott időpontban.

Nemsokára kialakítom a programot, addig is két friss élményemet gyorsan elmondom.

Pár hete a Jásdi Pincében lett megrendezve az Olasz Rizling szerintünk est. Csak borászból voltunk 16-an, köztünk a tavalyi Év Borásza a Légli Ottó, de a Bussay, Laposa, Feind, Szászi, stb. nevek is jók voltak. De voltak borújságírók, borkereskedők is. Régóta mesélem már Nektek is, hogy az Olasz Rizlingnek nagyon sok arca van. Életem egyik öröme, hogy eme a csodás fajta felfuttatásának egyik kezdeményezője lehettem és részvevője vagyok most is. Rengeteget tanultam csopaki rizlingül és az a három évjárat (2011, 2010, 2009), amit az estén bemutattam, szépen nyugszik ezeken a tapasztalatokon. Itt térek vissza a szörnyűnek mondott 2010-es évre. A 2010-es rizlingemre az egyik ítész azt tudta mondani, hogy ez a bor mutatja a valóságot: szép évben nem olyan nagy kunszt átlagosan szép bort készíteni. De randa évben is szépre szüretelni a szőlőt, szépre nevelni a bort, az már döfi. A dicséret felét már másnap tovább is adtam a szőlész kollégának, mert az az év tényleg a szőlőben dőlt el, s ő jól tudta megvédeni a szőlőt. Az évközi drukk mellett, én csak a szüret időpontján filóztam, reggelenként a Napot lesve, az előrejelzéseket bújva, s nyugtatva őt, hogy pár napot még ki kell bírnunk. Az idő segített, szépen kivárhattam a soromat és aztán Csopakon az utolsók között szüretelve a pincében már kézben tarthattam a bor érését. Szerintem ez a rizlingsor benne lesz a programban.

A másik élmény a múlt csütörtökön a CBA Borverseny volt. Két nap alatt vagy 80 zsűritag lekóstolt 750 körüli bort. Ilyen átfogó verseny ritka az országban. Borélménynek ez ugyan vegyes (alsó polctól kellett teljesítenünk a legfelső polcig), de mindig tanulságos. Kifogtam egy Rajnai Rizling sort. Egy jó átlag mellett, nagyon szépek is voltak közöttük. A Rajnai igen értékes fajta. Ha egyszer igazán megtanuljuk, hogy hová lehet telepíteni, hogyan műveljük és végül a pincében hogyan borászkodjunk vele, akkor nagy meglepetések várnak ránk.

S akkor a mi kis pátyi pincénkről még nem is mondtam semmit! Aki mostanában járt nálunk, még ma is hájjal kenegeti az oldalamat, olyanokat mond. Palackban már a Rosé, de a pátyi szőlőkből készült Renaissance Cuvée (na jóóó, lehet vegyes fehérnek is letegezni) szerintünk is ütni fog bájban-becsben egyaránt. Kicsit még formálódik, éreget, s aztán palackba vele! A többi borunk sem kutya, ilyen szép borsor tán még sohasem volt ebben a 190 éves pincében.

Bár most főleg a szőlőben kellene virítanunk, de azért egyre többet leszünk a pince felé is. Ismeritek a régi mondást? A lukas pincébe illik betérni! Ha ott láttok minket, gyertek, van mit mutatnunk! Mi is szeretnénk, hogy minél többet legyen nyitva az ajtó, csak hát a mai napi metszéstervet illetően is egyelőre a fagy hasította a tavaszt. Tegnap 4 órát bírtam ki. Ma fel sem mentem. A 19 szőlősorból még csak kb. 4,5-tel vagyunk készen a fiúkkal. De haladunk.

Kis ínycsiklandó előzetesnek most csak ennyit.

Gyertek, jelentkezzetek március 23-ra! Kóstoljunk szépeket, köszöntsük egymást az új tavaszban!

Üdv,
Ritecz János