Képek


Meghívó 1. 

Kedves Borbarátok,

Találkozzunk október 18-én, 20.00 órakor első számú törzshelyünkön, a
Rákóczi úti Közösségi Házban!

Egy most már láthatóan gyönyörű eredményeket hozó, de nekiindulásokkal, leállásokkal teli, munkás szüretnek vagyunk majdnem a végén. Még két nekifutás és minden szőlő bent lesz a pincében. Ahogy most kinéz a helyzet, a Jásdi-Petrányi-Szt.Donát pincék összehangzó véleménye alapján legalábbis a 2003. évhez mérhető boraink lesznek.

Már nyár végén többen kérdeztétek, mikor lesz Borklub. Akkor még azt hittem, hogy szeptember első, második hetében összehozzuk. Az időjárás döntött: most találkozunk.

Reméltük azt is, hogy mint tavaly, tudunk csinálni gyermekekkel is bővített klubszüretet. Nem jött össze. Öröm a bánatban, hogy Radics Zsolti szomszéd leszaladt hozzám Csopakra és mustban felhozott valamennyit, hogy ne maradjon szárazon a pince. Itthon Szabados Tomi segített neki behordani a mustot. Innen is köszönöm fiúk!

De nézzünk előre! Október 17-i programunk a Merlot lesz, a feketerigó.

Különböző vidékek, jó termelők borát fogjuk kóstolni. Merlot kóstolónk már volt 2007 elején, de oly nagyszerű ez a fajta, hogy most a második felvonás után is épp, hogy csak túl leszünk az ismerkedésen. A szőlő képességeiről annyit, hogy amit Csopakon szombaton fogunk szüretelni, az már hétfőn 23 mustfokos volt, enyhén töppedésre hajló állapotban! S azóta sütött a Nap!

Még néhány szó ismereteink felelevenítésére. <http://kezdoszolesz.blogspot.com/2006/11/merlot.html>


*Származása:* A "nagy" kékszőlő fajták egyike. Ismert francia szőlőfajta, neve a francia Merle, Merleau szóból ered, ami feketerigót jelent, ennek háttere bogyóinak sötét színe lehet.
*Elterjedése:* Bordeaux, Fruli és Piave, Ticino, Románia, Szlovénia, Kalifornia, Argentina (Mendoza), Chile, Dél-Afrika, Új-Zéland (bizonyos fokig Ausztrália). Magyarországon az 1960-as évektől kezdték termeszteni, elterjedése főleg Villány, Szekszárd és a balatoni borvidék déli fekvésű részei.
*Általános:* Késői érésű, nagy zöldmunkaigényű, fagyérzékeny, közepes hozamú fajta. Mélyrétegű talajt (talaj és fekvés iránt igényes), sok napfényt kedvelő szőlőfajta. Hibája a fagyérzékenység, ezért sík vidéken termesztése nem ajánlott.
*Érése:* szeptember végén, október elején érik. A szép ősz töppedést idézhet elő a bogyókban és az ízek koncentrálódhatnak.
*Bora:* általában mélyvörös színű, telt, bársonyos ízű. Jellegzetes aromájú, száraz, sok festékanyagot tartalmazó minőségi bor. A késői szüretelésű szőlőből finom illatú és zamatú, a fajta minden szépségét hordozó kiváló bor lesz. Olykor 10-15 év múltán is kiváló minőségű csúcsbor marad.

Szoktátok kérdezni, hogy meddig és melyik bort érdemes akár évekre elrakni. Most íme egy válasz: jó termelőtől, jó évjáratban a Merlot kíváló döntés.

Egy döntésre pedig fel kell készülni. Péntek este tehát döntünk (7x), s közben keressük azokat a jegyeket, amelyek alapján jól dönthetünk majd később, hogy melyik tájról és kitől vásároljunk 2008-as Merlot-t.

Jelentkezzetek hát szaporán!

Sziasztok,
Ritecz János


Meghívó 2. 

Kedves bor- és sajtkedvelő Szomszédok,

Örömmel közlöm, hogy a sajtok és a Merlot sokatokat szólított meg. Ha pedig jelentkezésetekben a hagyományosan bensőséges hangulat is közrejátszott külön köszönjük. Megint lesz néhány új jelentkezőnk. Őket is, de mindenkit arra kérek, hogy a patykanyar.hu-n található indulónkkal ismerkedjetek meg, gyakoroljátok picinykét. Láthattátok, hogy spontán kórusunk milyen jó hatást váltott ki a meglátogatott pincékben, még Ausztriában is.

Az este Giu-val főpróbát tartottunk. Nyugi, ez munka volt, tehát bort csak egyet kóstoltunk, no de a sajtok! Nyelvemen még most is zenél az a rengeteg összetett íz, zamat, aroma, amit egy érlelt sajtkülönlegesség fel tud mutatni. Most gondolkoznom kell, melyik Merlot-hoz melyiket tegyem? Remélem ízleni fognak a választásaim.

Egyben itt van kicsiny problémánk forrása. A sajtkülönlegességek már most is csak korlátozottan érhetők el (ha lehull a hó, akkor tavaszig annyi), ezért a sok érdeklődő miatt Giu szétnézett a speizben és rávezetett egy kis spéci proscuttó-t is a bemutatóra. Ajjaj! Még utólag is csorog a nyálam. A többi meglepetés lesz.

A sonkát is és az egyik sajtot is papírvékonyra kell szelni.  Emiatt is szükség lesz a szeletelőgépre. Robi, számítunk Rátok!

Kedves Anna! De még mennyire igényt tartunk almára és kiflire! 35 főre tervezz, légyszives. Szerintem, ha Giu is egyet ért vele, egy fele mennyiségű szokásos sajt is jöhet semlegesíteni Giu sajtjait.

A költségekkel még adós vagyok. Úgy 2500-2800 Ft-ra tervezhető a ráfordítás.

Alakul a szombat este, rendesen.

Üdv,
Ritecz János