Utószó: 

Kedves borkedvelő Szomszédok szerte Pátyon,

Nagyon jól sikerült borvacsora emlékei manifesztálódtak bennem Topi fotói láttán.

Mint sok képen láthatjátok, séfünk Váradi Roland segítőivel, a két Illéssel ugyancsak kitett magáért. Fantáziadús, szép fogásokat kaptunk. Számomra még a vega menü zöldségei, gombás fasírtja is maradéktalanul élvezhető volt. Sőt.

Remélem sikerült illeszteni a borokat a fogásokhoz. Kis izgalmat okozott, hogy az elsőként, az Ismerkedő alapként bemutatott abszolút natúr, kezeletlen, épp csak leülepedett újbor a pincéből kihozva színváltozáson ment át. Tudom, a rázkódás és a hideg indított el benne ilyen változást. Rejtély, hogy a három palackból csak kettő tette ezt. Nem törekedtem ugyan erre, de jó volt megmutatni, mikre képes ilyenkor egy natúr, csak a maga belső világában gondolkodó, még rakoncátlan siheder bor. Ez az út, a nevelés kezdete. Innen kell türelemmel eljutni odáig, hogy majd palackban akár évekig élvezetet adjon színével, illatával, zamatával.

A többi bor hozta, amit vártunk. Kellemesen frissek, gyümölcsösek voltak. Ki kell emelnem közülük az idei Beaujolais-t. Ebben az évben a majd 200 éves Pardon et Fils borászat Gamay borát kóstoltuk. Többek szerint eddig a legszebb Beaujolais volt.

Remélem, mindenki jól érezte magát, s jól lakott a szép borok mellett.

Köszönöm, hogy eljöttetek.
Köszönöm társaimnak, Radics Zsoltinak, Nagy Pistának, Topikának, akik hajtottak előre, s segítettek összehozni az estét, s meg is örökítették azt.

Jó volt.

Legközelebb a Nagy Tavaszi Bortúrán találkozunk.

Üdv,
Ritecz János

Meghívó 1:

Kedves Borbarátok és Szomszédok szerte Pátyon,

Tizedik alakommal rendezzük meg a Márton napi Borvacsorát!
Jubileum is van, rangos új szakácsunk is lesz. A szüret nagyon korai, de gyönyörű volt, sok új bor lesz készen a napokban. A libák is felnőttek, remélhetőleg galiba nélkül várják, hogy asztalunkra kerülhessenek.
Újbor ünnep a Márton nap, de azért persze óbor is lesz, méghozzá nem akármilyen. 2017-ben Páty, a Pátyi Borért Társaság adhatta az Etyeki-Budai Borvidék legszebb forgalmi borát!
A szervezést elkezdtük.
Ebben az évben Nagy Pisti segít a jelentkezések gyűjtésében, a Baujolois és a minőségi szódavíz beszerzését hagyományosan Radics Zsolti szervezi.
Izgalmas lesz, hogy a Paagh új szakácsa, a Séfek Séfje verseny részvevője mit álmodik meg az asztalra.  Bízom benne, hogy szép borokkal a ő főztjéhez is illeszkedve, nagyszerű esténk lesz.

Önköltséges megoldással dolgozunk továbbra is, igyekszünk a tavalyi 7000 Ft/fő árat tartani.

A részletek kidolgozását elkezdtük, amint rögzítjük a menüt, a borsort azonnal közzétesszük.

Helyszin:  Paagh Étterem különterme
Időpont:  november 17., 20 óra

A jelentkezéseket a levlistán, de személyesen is megtehetitek:

 

Jelentkezési díj a szokásos módon, a részvételi díj 50%-ával megpecsételve, 3500,- Ft/fő.

30 fős a különterem, tehát túljelentkezőket az esetleges lemondások szerint tudunk fogadni.
Az esetleges lemondás november 14., kedd 19.00 óráig díjtalan.

Szeretettel várunk minden régi és új részvevőt egy szép borok melletti, kedvesen hangulatos vacsorára.

Üdv,
A szervezők
Ritecz János
Nagy István
Radics Zsolt

 

Meghívó 2.:

Kedves Márton napi menüsorra váró izgatott Bor- és libakedvelő Szomszédok,

Nov. 17-éhez közeledve, örömteli bejelentésem van.

Elkészült a menü tervezet! Ma késő délután Váradi Roland visszaérkezett a Séfek Séfje forgatásáról (drukkoljatok neki!), s egyből elgondolkodott, mit is ajánlana az ünnepi asztalra. Sok francia szót használt, kicsit kiegészítettem, felfrissítettem gasztronómiai ismereteim francia alapjait. Remélem nem bánjátok, ha veletek is megosztom.

Íme, a menü terv:

1. fogás
Liba rilette kemencés baguetten

Rilette: Francia eredetű fogás, amelyet leginkább az előételek között találunk: sertéshúsból, szárnyasokból, marhából, halból, de lényegében bármilyen húsból készülhet. A feldarabolt húst fűszerekkel együtt zsiradékban nagyon lassan főzik, azaz konfitálják, addig, amíg a hús omlóssá, rostjaira szedhetővé puhul. Ekkor formákba töltik, még egy kis zsiradékot halmoznak rá, és kidermesztik.

2. fogás
Langyos szárnyas prád sütőtökkel és céklával

Prád alaprecept: 
1,5 dl főzőtejszín
1 db tojás
1 csokor petrezselyem

bors
fokhagyma ízlés szerint
Elkészítése: a választott húst ledaráljuk, hozzákeverjük a tojást, a tejszínt, a finomra vágott petrezselymet, majd a fűszerekkel ízesítjük.

3. fogás
Liba consommé maceszgombóccal és gyökérzöldségekkel

Consommé: Kristálytiszta, intenzív ízű erőleves. A tisztaságát (zsírtalanságát) derítéssel érik el: a leszűrt levest enyhén felvert tojásfehérjével, gyakran apróra darált hússal és zöldségekkel főzik, ami összegyűlik a tetején, és magához vonzza a zavaros részecskéket, ettől lesz a leves tiszta, mély ízű. A galambtól a fácánig vagy a marháig sok mindenből, sőt, akár gyümölcsökből is készülhet, persze utóbbi esetben hús nélkül, desszertként.

4. fogás
Lassan kisült libacomb káposztás gnocchival és igazi pátyi szilvával
Ugye, milyen remek magyarítás a konfittálásra a "lassan kisűlt"?

Pátyi szilva: kékből lilába hajló szinű, leginkább ovális, fán termő gyümölcs. Egyedi édeskés, kesernyékkel zamatos, lédús húsa miatt sokféle formában, akár folyékonyan is fogyasztják. Sok fajtája elterjedt, de ha Pátyon termett, akkor pátyi szilvának hívjuk.

Most következik az étkekhez illő újborok fellelése. Némi elmélyültséget, utánajárást ez is kíván, de remélem ebben az évben is meg lesztek elégedve az eredménnyel.