Kedves Borkedvelő Szomszédok szerte Pátyon!

Most jártam a Krénnél, ahol azzal fogadtak, hogy mit szólok a nehézfémes magyar borokhoz.

Visszakérdeztem, hogy ők mit szólnak ahhoz, hogy két éve a 10 legjobb európai pince közé választották a töki Nyakas Pincészetet. Ja, hogy nem hallották? Pedig pl. Olaszhonban közhír volt.

Ennyit a magyar média által közölt hírek természetéről.

A tárgyilagosságáról pedig annyit, hogy ami bort Angolhonban bevizsgáltak, az a britek saját állítása szerint is ASZTALI KATEGÓRIA volt. Ez az apró tény hajlamos elsikkadni a médiában ( következetesen direkt nem újságírásról beszélek, mert az egy ma kihalóban levő, becsületes szakma megjelölése volt).

Ki tud pl. olyan adatot, hogy ? termelő ? borát vizsgálták. Mekkora méretű cégek voltak ezek? Voltak-e már korábban bűntetve, stb.   300 Ft-os bort mindenki saját felelősségére igyon!

Így tehát ez a hír nem hír, csak médiaközlemény.

De tény, hogy ami borokról az újságok szólnak, amikkel mi is foglalkozunk a Borklubok alkalmával, nos az a mennyiség az országos termésnek mindössze 6-8 %-a.

Ezek után tehát, mit mondjak az asztali kategóriájú borok, s ezen borok bőven nem is csak alföldi előállítóiról? Többségük igyekvő, apja nyomdokain haladó, nem túl fantáziadús emberke. A kisebbségük? Azok között vannak sajnos nagyon fantáziadúsak is, akik egy-egy engedélyezési szám alatt több tételt is kilöknek a piacra. Ezek akár komoly méretű, Tesco gazdaságos nagy cégek is lehetnek.  Őérettük nem teszem tűzbe a kezem. (Sokféle esetről hallani. Pl. hová tűnnek, hol értékesülnek a hajósi vörösborok, ha a boltokban alig találkozni velük. Mindenesetre a Vörösmarthy utcai kisboltban jó két éve szóltam, hogy olyan Pest közeli cég borait árulják, akik már épp akkor lebuktak . A válasz: ezt tudják megfizetni a pátyiak.)

Ilyen szempontból tehát igaz is lehet a hír.  A kisebb cégek többnyire elmaradott, néhányuk romantikusnak kinéző pince, de többségük még annak sem mondható.  E helyeken rengeteg rozsdás vassal, korrodált rézzel érintkeztetik boraikat, szemben a korracélt (de legalábbis műanyagot) is használó, felkészültebb pincékkel. A törvény szerint, ha ilyet kimérnek a borukból, azt ki is kell szedni belőle. Ha kimérnek..., mert eljut-e mind a laborig?

A borengedélyezési egyközpontú minisztériumi laboratóriumának rendkívül piacbarát rendszeréről csak annyit, hogy egy 100 literes tételnek az engedélyezési díja ugyanannyi, mint azoké, akik pl 1.000.000 l-re kérnek engedélyt. Ráadásul az ott is láttatott mennyiségből 8 Ft/liter jövedéki adót is fizetünk, amiből 5 Ft ennek a labornak a fenntartására van költve. (ez 1.750.000 mFt/év lenne, bőven sok). Mennyi lehet emellett (ezek után?) a fekete bor, mennyi a szürke? Ki tudja, amikor csak Olaszországból valami 24.000.000 liter körül hoztak be a magyar vámstatisztika szerint, miközben az olasz statisztika szerint ők 50.000.000 liter körül küldtek édes honunkba. Ezt rakja össze a Kovács lászló.

Amúgy miért lenne itt a borpiacon más a helyzet, mint az országban, ahol az MSZP épp most kedvezményes kölcsönt vesz fel pártszékház vásárlásra, és ez a MFB-s keret a többi párt részére is fennáll?

Mindenki teheti a dolgát, mert hagyjuk.

Miért hagyjuk? Miért legyen igaza a szlovákoknak, amikor meghatározzák nemzetünk, országunk mai ismérveit? Ennyi nehézfém van már a fejünkben?

De ez már nem a borról szól, tehát: Áh, hagyjuk! Ne terheljük a listát.

Marad a konklúzió, hogy aki az általam bemutatott pincékben, ott a helyszínen szerzi be a borait, az nem csak anyagilag jár jobban, de hajótöréskor nehezebben merül el a vízben. S ez is valami.

Ez az én egyik téglám.

Hozzátok ti is tégláitokat ide a listára. Giu már hozott, egy másikra már jó éve készülünk, hozzon más is.

S miért csak a kulináris piacot vizsgálgatjuk?

Mert, miért ne határozhatnánk meg magunkat önvédő és dacegyletként, mint eleink?

Jönnek a karácsonyi vásárlások. Megírhatnátok milyen TV-t, DVD-t vsároljunk, melyiket ne, kerüljük az mpeg2-t, vagy az mpeg4-et tudót, mik a vásárlás IGAZI szempontja a téli sporruháknál, mitől mászik el a parizer és a prágai sonka az egyik boltban és miért ehető a másikból vásárolt még egy hét múlva is?

Sokat tanultunk már eddig is.  Tanuljuk a bort, tanuljuk az olajat és a sajtot, pedzegetjük a pezsgőt, de annyi-annyi tanulnivalónk van még, amik átadására a média ellenérdekeltség miatt alkalmatlan. Segítsük egymást!

Üdv,
Ritecz János