Kedves Borkedvelők,

Többször kérdeztétek a borklubban, hogy meddig tartható el egy bor. El szoktam mondani, hogy hűvös, de mindenképpen minél egyenletesebb hőmérsékletű helyre van szükség. A sima speiz nem igazán alkalmas, a divatos szobai bortároló állványokat pedig inkább házibulik alkalmából érdemes a fogyasztásra kínált palackokkal feltölteni, mert a szobahőmérséklet hamar elöregíti, tönkreteszi a bort.

Most viszont egy egyszerűen kivitelezhető, izgalmasan gusztusos palackosbortároló pince képeit ajánlotta Király Endra a figyelmünkbe.
Köszi Endre!

Jó 5-6 éve, egy francia cégtől ismerem a technológiát. Ha valakit érdekel- ismerem az utat a francia kapcsolathoz, de az alábbi címen itthon is készítenek ilyet:

http://www.celartec.hu/index.php?stilus=lap_konyvj&hiv=9#Compacte%20modell

Kifejezetten alkalmas utólagos beépítésre is, gyűrűbe rakható betonelemekből a kívánt (!) kapacitás szerinti  mélységig leásva. Leraksz egy kört, aztán a centrális lépcsős idommal mindig egyet shiftelve újabb kört kezdesz.  
A Celartec oldalon találtam egy még kompaktabb kivitelt is:legegyszerűbb körpince

Az ábrázolt szellőzési mód nagyon fontos, bár itt a mellékelt szöveggel nem értek egyet. A rómaiak óta alkalmazzuk ezt a szellőzőrendszert, ami a gázok sűrűségi változásait és a gravitációt használja ki. Én is betervezem, beépíttetem minden pincémbe. Ezt alkalmazom itthon Pátyon is, a ház alatti kispincémben. A tapasztalataim szerint, de logikusan nézve is úgy működik, hogy a friss, hűvösebb (nehezebb) levegő alulra  bevezetve (fontos!), felfelé nyomja a melegebbé vált (könnyebb) levegőt, amit felül simán kiengedünk. Ez egy fenntartható lassú, szakaszosan újrainduló, önkiegyenlítő áramlás. Ha túl hideg van télen, akkor a szellőzőnyílást szűkítjük. Ez itt, nálunk Pátyon konkrétan azt jelenti, hogy 13-19 fokot tudok tartani 10-es falakkal, szigetelés nélkül, miközben a pince felső 1/4-e nincs is föld alatt. Igaz, az jó, hogy északi oldalon van.  Kánikulai 20-25 fokos, szélmentes éjszakákon nem indul be az áramlás (hálisten), de mélységtől (falszigeteléstől) függően akkor is jó hőfokokat lehet tartani.

Akár a kertben egyszerűen megépíthető egy faház alá.

Üdv,
Ritecz János