Kedves Barátaim a Borban,

Lassan elmúlik a nyár. Forróság volt, hamar lesz idén a szüret. Egyre több időt töltök kint a szőlőben. Nézegetem a a fürtöket, a szemeket. Vizslatom, hogy eléggé takar-e a lomb vagy épp ellenkezőleg napoztatni kellene már a fürtöket. Lessük az esőt, milyen lesz. Van ahol már egyáltalán nem kéne, de másik fajtánál még áldás. Szóval izgulunk és készülünk. Mindent kitakarítottunk, a héten a pincei munkákat is zárjuk, már csak a szőlőre koncentrálunk.

A nyári ínséges Borklub szünet alatt többen kérdeztek rá, hogy mikor és hol kaphatók végre a Petrányi borok. Akkor megígértem mindenkinek, hogy amint elkészülünk Csopakon az érleléssel és palackozással,  akkor az alacsonyabb nyári pincei áron, még a szüret előtt, rendelhetővé szabadítunk fel egy mennyiséget.

Íme elkészültünk. Palackba került 6-féle, olyan bemutatható tétel, amik idén jónéhány éremmel is ki lettek stafírozva. Ezüstnél egy sem adta alább, de van nemzetközi aranyunk is.

Tegnap fejeződött be a Csopaki Borhét, ahol már a második naptól 3 főt kellett ráállítani a töltögetésre és úgy is sor állt előttünk. Bár 200-250-350 Ft-os árakon kínáltuk a kóstolókat, mégis napról napra többen jöttek.

Bár a legtöbben már ismeritek, de fajta szerint említve borainkat, elhagyhatatlan az öreg tőkéinkről szüretelt Csopaki Rizling, míg mellette szépen debütált az új ültetvény rizligje is. Az ez évi sztár a szűztermésű Traminink, de a közönségkedvenc Sárga muskotályt, és a már 7-ik éve mindig izgalommal várt Merlot-Kékfrankos rose-t is sokan keresik.

A vörösök közül nemcsak Borklub-siker, de immár szakmai és közönségsiker a rejtélyes, évente más arcát mutató Merlot-Kékfrankos vörös cuvée. Izgatottan várom, hogy az idei Márton napi libás-újboros Borklub-estünkre tudok-e majd hozni az idei termésből. Rajtam nem fog múlni.

Szélesebb körben most először mutatjuk be a Balaton adta második napfénytől is minden évben szép zamatokat hozó, jó gömbölyűvé érlelhető, mégis karakteres Cabernet Sauvignon-t.

Mivel mindössze 3 hektáron gazdálkodunk, mennyiségünk ugyan kevés van, de mint néhányan már láthattátok, minden tétellel egyedileg tudunk foglalkozni érése során. A pincei palackos érlelést követően igény szerint címkézzük le és mutatjuk be őket.

Mellékelem a legutóbbi eredménylistát az idei Borvidéki Versenyen érmet szerzett borokról.


Üdvözlettel,
Ritecz János