Kedves Borkedvelő Listatagok, Páty jövőjét segítő barátaink,

Múlt pénteken, délelőtt 10 órakor 5 kiválasztott zsűritag átkóstolta a Pátyi Pincehegy idei újborait.

Újborversenyünkre 19 pincegazada 47 borával nevezett be. Aki ismeri a tavalyi évjárat újborait és követni tudta az idei év természeti eseményeit (sok forróság, szárazság, azután jó, nedves esős napok) már sejtheti, hogy a pincegazdáknak komoly feladatokat kellett megoldaniuk. Mint az alábbi listából láthatjátok, sikerrel tették ezt.  Kifejezettebben jöttek elő a fajtajellegek, a már újborban is szép harmóniák, a bíztató jövőképek.  A zsűri által itt megállapított jelekből itélve, ezek a borok még szebbek is lesznek.

A gazdák a versenyre saját zsebükből kifizetett részvételi díjakkal neveztek.  Boraikat kóstolva, komoly örömök értek. Igen, megéri arcunkat vállalva, tapasztalatunkkal, véleményünkkel segíteni azokat, akik annyit áldoznak a múlt hagyományainak fenntartására, jelenünkben örömként élve meg a sok ráfordítást, munkát, majd a közös megmérettetést. A tavalyinál sokkal kevesebb pincehigiénia- és hordóhibás borral találkozhattunk, ami ilyen rövid idő alatt, komoly előrelépés.

Büszkék vagyunk díjnyertes pincegazdáinkra, akik szőlőiket ma -sajnos- többnyire távoli tájakról szerzik be. Sok egyéni anyagi áldozattal fenntartják e táj Probus római császár óta kezdett hagyományrendszerét, a szőlő és bortermelést. Együtt tiszteljük Árpád apánkat, aki mikor e földre vezette népünket, az itt talált virágzó szőlőkulturát nem pusztította el, hanem utódaival azt megtartatva, olykor behívott idegen vérű szőlőműveseket magyarrá integrálva, fenntartotta, s nemzetközi hírűvé fejlesztette azt.

A Budai borvidék mindig is fogalom volt. Esztergomtól, a Pilis déli lejtőitől, a Naphegyen, a Tabánon, a Gellérthegyen keresztül a mai Sasadi útig, mindenhol a déli oldalakon szőlő borította e tájat. A Széna tér melletti Fény utcai piac a pátyi és környékbeli borok forgalmazásáról volt híres. Bár jött a filoxéra-féreg, ami Európa szerte mindenhol pusztított, sok helyen, itt is, újra telepítették a szőlőket. A legnagyobb pusztulás e tájon nem féreg által történt.  Más féreg dúlt itt, 1951 környékén, amikor Pátyon olyan típusú népességbetelepítési hullám jött, ami antagonisztikus ellentétben volt a szőlőművelés kétezer éves kultúrájával. Kivágták a pátyi szőlőket.

Elárvult Pincehegyünk azóta kényszerül más tájak szőlőinek befogadására. Mert voltak, vannak pátyi emberek, akik nem hajoltak meg a fizikai törvényszerűségek előtt: Pátyon elvétve akad szőlő.  Bár a lehetséges szőlőtermő földeket mai lakóparkok, s egyéb ismert, gyors jövedelemszerzési lehetőségek oltárán már többnyire feláldozták, többen álmodnak arról, hogy ha csak mutatóba is, de egyszer majd lesz ismét pátyi szőlő, igazi pátyi bor. Addig is szekszárdi, balatoni, töki, budajenői, pázmándi, sőt alföldi szőlők adják a pátyi borok alapját. Szép bort lehet ezekből csinálni. Itt Pátyon is.

Ilyen szemüvegen keresztül nézzétek a díjnyertes borok listáját, s az azokat létrehozó pátyi embereket.
Keressétek őket pincéikben, kóstoljátok boraikat.

Igen, legyünk büszkék rájuk, megérdemlik.

Ritecz János

A díjazottak:
A=arany
E=ezüst
B=bronz
S= vándorserleg
 
DíjazottakFehér
 
  
A  S
Rajnai rizlingKerék Tíbor
A
OlaszrizlingSzékely Lajos
E
Fehér CuvéeHollósi Norbert
E
OlaszrizlingSimon Gyula
E
Sauvignon blancKerék Tíbor
E
ChardonnayKerék Tíbor
B
Vegyes fehérVarga István
  DíjazottakRose
    
B S

Kékfrankos roseHoltzer Attila
  DíjazottakVörös
    
A  S
MerlotSzékely Lajos
A
Cabernet sauvSzékely Lajos
A
Cabernet sauvSimon Gyula
E
Cabernet sauvKerék Tíbor
E
KékoportóSimon István
E
KékfrankosHoltzer Attila
E
ZweigeltBognár András
B
BlalomerlDöme Lajos
B
ZweigeltSimon Gyula
B
Gazda KedvenceKerék Tíbor